Jig – Gustave Holst
Brassband Rijnmond start het concert met Jig. Deze dans uit de St Paul’s Suite, is in 1913 gecomponeerd voor het schoolorkest van St. Paul’s Girls School in Londen, waar Holst directeur van was. De Suite opent met Jig. Het is een dans van Schotse en Ierse volksmuziek in 6/8 en 9/8 maat die speciaal voor brassband is gearrangeerd.
The World Rejoicing – Edward Gregson
The World Rejoicing werd gemaakt op de Nationale Brass Band Associations van België, Nederland, Noorwegen en Zwitserland en het Brits Open als proefstuk voor hun wedstrijden in 2020-2021. Door de pandemie werd dit uitgesteld tot 2021-2022. De première van dit stuk vond plaats in september 2021 in de Symphony Hall in Birmingham.
Componist Edward Gregson: “Een gemeenschappelijke link tussen brassbandtradities van de verschillende Europese landen die opdracht gaven voor dit werk: hymnen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de relaties die brassbands hebben met hun specifieke gemeenschappen. Dus wendde ik me tot een bekend Luthers koraal Nun danket alle Got vertaald “Nu dank ons allemaal onze God” geschreven rond 1636 door Martin Rinket met de melodie toegeschreven aan Johann Crüger. Een aantal componisten hebben dit koraal in hun muziek verwerkt. Het meest bekend is J.S. Bach in zijn Cantates 79 en 192 en Mendelssohn in het Lobse gang deel van zijn 2e symfonie. Waar van de harmonisatie meestal wordt gebruikt wanneer deze hymne wordt gezongen. Het leek me dan ook passend om terug te keren naar de compositorische vorm die ik al vele malen eerder heb gebruikt (variaties) op Laudate Dominicum 1976. De structuur of onderverdeling van het werk dat gecomponeerd is en zonder pauze gespeeld wordt is als volgt: Prelude, Capriccio, La Danza 1, Processional, La Danza 2, Aria’s en Duets – Fuga Barlescay chorale en Postlude.
Het werk dat ongeveer 16 minuten duurt, is ook deels autobiografisch zoals bijvoorbeeld Strauss ‘Ein Heldenleben’, in die zin dat ik in de partituur korte citaten heb verwerkt uit veel van mijn andere grote werken voor Brassband. In dat opzicht vat The World Rejoicing een bepaald facet van mijn leven als componist samen en weerspiegelt het bewondering die ik altijd heb gehad voor wat zeker een van de grote amateurmuziektradities in de wereld is.”
4 Scottisch Dances – Malcolm Arnold
De 4 dansen zijn een orkestratie van lichte muziekstukken gecomponeerd door Malcolm Arnold in 1957 voor het BBC light Music Festival. Het bestaat uit Pesante, Vivace, Allegretto Con Brio. De 4 dansen zijn geïnspireerd, hoewel niet gebaseerd, op Schotse Country Folk Tunes en dansen. Hoewel de individuele dansen geen titel hebben, wordt elk aangeduid met een afzonderlijke tempo of stijlmarkering. Hoewel de componist de 4 stukken niet afzonderlijk heeft getiteld, heeft zijn muziekuitgever noten verstrekt door annotators die worden gebruikt voor orkest en concertprogramma’s.
De eerste dans is een Strathspey, de tweede een levendige Haspel. De zangachtige en derde dans roept een rustige zomerdag in de Hebriden op terwijl de laatste een levendige Fling is. De dansen zijn gezamenlijk bedoeld om Schotland op te roepen gebruik te maken van timbres om doedelzakken te imiteren. De componist gebruikt komische elementen. De eerste uitvoering vond plaats in de Royal Festival Hall op 8 juni 1957 met het BBC Concert Orchestra o.l.v. de componist Malcolm Arnold.
Riverdance – Bill Whelan
Als slotstuk van hun concert heeft Brassband Rijnmond het prachtige Ierse RIverdance bekend van de pauze van het Eurovisie Songfestival dat in 1994 in Dublin plaatsvond. Bill Whelan heeft op fenomenale wijze de Ierse traditie in dans in beeld gebracht. Na het pauzenummer van het Songfestival is deze theatershow met de toenmalige danskampioenen Jean Butler en Michael Flatley uitgegroeid tot een succesvolle show die op meer dan 450 locaties overal ter wereld is opgevoerd.