Dances With Wolves door John Barry (arrangement: Steven Walker)
Dances With Wolves is een Amerikaanse epische westernfilm uit 1990, geregisseerd door Kevin Costner en met Costner in de hoofdrol. Het verhaal is een bewerking van het gelijknamige boek van Michael Blake. Dances With Wolves werd voor de 63ste Oscaruitreiking (1991) genomineerd voor twaalf Academy Awards en wist er uiteindelijk zeven te winnen: voor beste film, beste regisseur, beste bewerkte scenario, beste montage, beste camerawerk, beste originele muziek en beste geluid.
De productie van de film duurde vijf jaar, met een budget van 22 miljoen dollar. De dialogen van de indianen worden in de Lakota-taal gesproken, en waren in de Engelse film ondertiteld. De muziek van John Barry werd zeer goed ontvangen.
De film speelt zich af in 1863 in Amerika. Luitenant Dunbar krijgt een afgelegen en verlaten post in Dakota toegewezen. Al gauw bemerkt Dunbar dat hij niet alleen is. Hij raakt bevriend met een wolf, die hij “Two-Socks” noemt. Vlak bij zijn post bevindt zich een Lakota-indianenstam. De indianen van de stam zijn nieuwsgierig naar die blanke vreemdeling. Dunbar raakt bevriend met de stam en er bloeit een liefde op tussen hem en “Stands With a Fist”, een blanke vrouw die als jong meisje in de stam werd opgenomen. Al snel blijkt dat de frontier alleen maar opschuift en besluit Dunbar voor zijn nieuwe vrienden te kiezen in plaats van het aanstormende leger, waar hij onderdeel van uitmaakte.
Het arrangement van Steven Walker bevat de volgende delen: Looks Like a Suicide, The John Dunbar Theme, Journey to The Buffalo Killing, Journey to Ford Sedgewick, The Love Theme, The Death Of Cisco, Ride to Ford Hay.
Arrows of Lightning door Marco Pütz
Arrows of Lightning is een werk in vier delen van de hand van de Luxemburgse componist Marco Pütz en is geschreven in 2006. Als inspiratie voor deze compositie gebruikte de componist een bundel met oude indiaanse liederen en gedichten. Arrows of Lightning is de vertaling van een oud indiaans lied. Hiermee bezwoer men de pijlen die voor de jacht bedoeld waren door middel van zang en dans, zodat ze sneller – zo snel als de bliksem – zouden gaan. De componist meende dat deze titel een pakkende hoofdtitel zou vormen voor dit geheel van dansen en/of liederen. Het werk bestaat uit de volgende 4 delen: Rocking the Cradle, The Mystical Song, Circle Dance en Battle Dance. Er is onder meer muziek gebruikt van de Zuñi indianen in deel 1 (“Rocking the cradle”). Dit lied gaat over de tweeling moeder aarde en moeder maan die gevaarlijke dieren veranderden in steen om de Zuñi te beschermen. De Zuñi vereren deze stenen als talismannen. Deel 3 (“Circle dance”) is een powwow-melodie. Bij een powwow komt de stam samen met leden van andere volken om ceremonies te houden, bij te praten, veteranen te eren, overledenen te herdenken, kinderen indiaanse namen te geven, te flirten en vooral veel te dansen op eigen muziek. En dat is de ideale plek om de indiaanse magie in volle glorie te ervaren. Deel 4 (“Battle dance”) is gebaseerd op muziek van de Narrangansett indianen.
Out of Africa door John Barry (arrangement: Johan de Meij)
De film Out Of Africa (1985) met in de hoofdrollen Meryl Streep en Robert Redford is één van de mooiste en meest bekroonde films van de afgelopen tijd. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1937 van de Deense auteur Karen Blixen, op haar boek “Shadows on the Grass” (1961), en op verschillende biografieën over Blixen. De Deense auteur Karen Blixen begint met haar man een plantage in Brits-Oost-Afrika. Haar leven wordt beheerst door haar overspelige echtgenoot, haar minnaar Denys Finch Hatton, de problemen op de plantage en haar onderwijs aan de plaatselijke bevolking. De titelmuziek is gecomponeerd door John Barry. Het sfeervolle thema illustreert de prachtige natuurbeelden van het indrukwekkende Afrikaanse landschap. John Barry geniet grote bekendheid door zijn werk als filmmuziekcomponist.
Lamentations (Vimbai Zimuto)
Dit is een nummer met traditionele Mbira-ondersteuning en enkele drums. De Mbira is een instrument uit Zimbabwe dat met de duimen bespeeld wordt. Meestal wordt het gebruik tijdens traditionele bijeenkomsten om de geesten aan te roepen of om de goden te vragen om regen, voedsel en meer. Lamentations (vertaling: klaagliederen) gaat over een man die hardop nadenkt over zijn leven vol met toekomstplannen die niet gegarandeerd zullen zijn. Dit zijn regelmatig voorkomende gedachten van ieder mens. Als je opgegroeid bent in een ontheemde omgeving, waar dan ook ter wereld, is het moeilijk om je toekomst te plannen.
African Harmony (Songs from Mama Africa) door Johan de Meij
African Harmony omvat een aantal geliefde volksmelodieën uit verschillende culturen en landen van Afrika. Het bestaat uit de volgende vijf melodieën:
- Sansa Kroma (“Kleine havik”) is een vrolijke, levendige melodie die bekend is in de speeltuinen van Ghana. Terwijl de kinderen zingen, wordt er een steen aan elkaar doorgegeven tot groot plezier van de kinderen.
- Thula Thu Baba (“Wees stil mijn kind”) Dit geliefde slaapliedje is diep geworteld in de Pan-Afrikaanse cultuur. De geluiden van de woorden “zwijgen” in de Xhosa-taal zijn zelf prachtig en rustgevend. De teksten vertalen zich ruwweg als: “God zegene dit land dat Afrika wordt genoemd, moge je geest komen en onze conflicten ver weg houden.”
- Het nummer Khuluma (“Spreek”) werd beroemd gemaakt door de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba. Het is een verhaal uit de Townships van een ongewenste vrijer die wordt afgewezen door een vrouw wiens echtgenoot nog niet is teruggekeerd van zijn baan in de stad. Wanneer de man terugkeert, vertelt hij de bezoeker om weg te blijven van zijn geliefde.
- Ilanga libuya, ilanga liyaphuma (“De zon komt op, de zon stijgt op”) Dit is een lofzang, een lied van vreugde in de Zulu-taal, op de belofte van een nieuwe dag.
- Tshotsholoza (“Voorwaarts!”) is een traditioneel Zimbabwaans Ndebele stamlied in vraag- en-antwoord stijl. Vroegere mannelijke mijnwerkers zongen dit liedje. Het werd zo populair in de Zuid-Afrikaanse cultuur dat het nummer vaak het tweede volkslied van Zuid-Afrika wordt genoemd. Het Zuid-Afrikaanse voetbalteam zong Tshotsholoza toen ze het speelveld betraden voor de opening van de FIFA World Cup 2010 in Johannesburg.
African Harmony werd gecomponeerd in 2016 door de bekende Nederlandse componist Johan de Meij in opdracht van Richard R. Fischer, professor in de muziekwetenschappen aan de Concordia University in Chicago.