Na de pauze is het podium voor de Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand o.l.v. Jos Schroevers. Zij laten de jonge, talentvolle solist Tim Ouwejan de hoofdrol spelen in de compositie ‘T-bone Concerto’ van de beroemde Nederlandse componist Johan de Meij. Sophia is door de nationale muziekbond aangewezen als het orkest dat Nederland mag vertegenwoordigen op de komende Europese kampioenschappen voor blaasorkesten (ECWO), die in mei volgend jaar in Frankrijk zullen plaats vinden.
Solist: Tim Ouwejan
De pas 22-jarige Tim is een uitzonderlijk talent. Opmerkelijk is het dat hij op deze leeftijd al orkestervaring opdeed bij o.m. het Rotterdams Philharmonisch orkest, Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest. Ook maakt hij deel uit van de academie van het Concertgebouw Orkest. Inmiddels is hij benoemd als solo-trombonist van het Radio Philharmonische Orkest, een functie die zelden door iemand op zo n jonge leeftijd wordt vervuld. Zijn talenten op het gebied van muzikaliteit en virtuositeit zijn op 15 mei te bewonderen in het mooie, voor een breed publiek toegankelijke, ‘T-bone Concerto’.
T-bone Concerto
‘T-bone Concerto’ is een concert voor solotrombone en harmonieorkest van de Nederlandse componist Johan de Meij, dat in januari 1996 werd voltooid. Het werk werd in opdracht van de Kentucky Music Educators Association (KMEA) uitgevoerd voor uitvoering tijdens de KMEA-jaarconferentie van 1996. Het eerste deel ging in première in februari 1996 op de conferentie in Louisville, Kentucky, uitgevoerd door de solist Jeffrey Thomas. Een uitvoering van het gehele werk met Jacques Mauger op solotrombone en de Band van de Koninklijke Nederlandse Mariniers ging op 1 maart 1996 in wereldpremière in Concertgebouw Amsterdam. Het werk bestaat uit 3 delen. Solist is Tim Ouwejan.
Symfonie nr. 2
Verder brengt Sophia’s Vereeniging een deel uit een symfonie van Gustav Mahler ten gehore. Uitvoeringen door een blaasorkest van symfonieën van Mahler komen, gezien de moeilijkheidsgraad en benodigde bezetting, zeer weinig voor. Het symfonische werk ‘Symfony nr. 2’ is dan ook speciaal op verzoek van Sophia’s Vereeniging – door Jos van de Braak – bewerkt voor harmonieorkest. Kortom: het belooft een bijzondere middag te worden die door muziekliefhebbers niet gemist mag worden.
‘Symfonie nr. 2’ van Gustav Mahler, bekend als de Resurrection Symphony (wederopstanding Symfonie) werd geschreven tussen 1888 en 1894 en voor het eerst uitgevoerd in 1895. Deze symfonie was een van Mahlers meest populaire en succesvolle werken tijdens zijn leven. Het was zijn eerste grote werk dat zijn levenslange kijk op de schoonheid van het hiernamaals en de wederopstanding vestigde. In dit omvangrijke werk ontwikkelde de componist de creativiteit van ‘geluid van de verte’ verder en creëerde hij een ‘eigen wereld’, aspecten die hij al in zijn Eerste symfonie zag. Gustav Mahler heeft lang geworsteld met zijn tweede symfonie. Aan het begin ervan ligt een aparte compositie, zijn symfonisch gedicht “Totenfeier” (1888), gebaseerd op het gedicht van Adam Mickiewicz.
Na ‘montage’ van deze aparte orkestcompositie in het compositieproject van zijn Tweede, werd het geheel pas in juni 1894 afgerond. Het is een enorme treurmars, met elementen uit het Gregoriaanse Dies Irae, afgewisseld met mildere passages en koralen die verwijzen naar het geloof.
Sophia speelt voor u dit symfonische gedicht.