- Dit evenement is voorbij.
Top van de Fanfarewereld
Koninklijke Fanfare “Kempenbloei” Achel en Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO)
Orkesten behorend tot de wereldtop van de fanfarewereld, de Koninklijke Fanfare “Kempenbloei” o.l.v. Ivan Meylemans en het NJFO o.l.v. Danny Oosterman verzorgen een prachtig programma in samenwerking met vermaarde solisten.
Programma
A Farewel to Arms – Harrie Janssen
The Promised Continent – Nick van Elsen
Les Rayons et les Ombres – Jelle Verstraeten
Romance & Rondeau uit Concerto for two horns – Joseph Haydn, arr. Erik Somers
solisten: Fréderick Franssen & Marlies Callebert, hoorn
A Brussels Requiem – Bert Appermont
Pauze
Ouverture to “Candide” – Leonard Bernstein
Flight – Philip Wilby
solist Rodin Rosendahl, euphonium
Suite uit “Romeo and Julia” – Sergei Prokovjiev arr. Hans van der Heiden
Ascension – Tom Davoren
solisten Rodin Rosendahl, euphonium en Jeroen Schippers, trompet
Koninklijke Fanfare “Kempenbloei” Achel
De Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit België heeft zich ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende fanfareorkesten ter wereld. Deelnames aan het 4-jaarlijks Wereld Muziek Concours leidde tot 4 opeenvolgende wereldtitels: 2009, 2013, 2017 en 222. Een unicum in de geschiedenis van het WMC.
Het orkest nam 7 studio-CD’s op en werkte daarnaast mee aan opnames van diverse internationale solisten. Kempenbloei gaf prestigieuze concerten in bekende concertzalen als: ‘De Vooruit’ in Gent, ‘Het Concertgebouw’ in Brugge, de ‘Bozar’ in Brussel en het ‘Teatro de la Zarzuela’ in Madrid. Dit laatste concert werd georganiseerd ter gelegenheid van de overdracht van het voorzitterschap van de Europese Unie van Spanje aan België. Als pionier van het fanfareorkest heeft Kempenbloei de afgelopen jaren bovendien tientallen composities en arrangementen in opdracht gegeven aan internationale componisten.
Ivan Meylemans
De dynamische Belgische dirigent Ivan Meylemans is momenteel chef-dirigent van het Zeeuws Orkest en het symfonieorkest van het Lemmens Instituut in Leuven, bekend onder de naam LUCA School of Arts. Aan dit instituut doceert Meylemans orkestdirectie. Als gastdirigent heeft hij samengewerkt met talloze gerenommeerde symfonieorkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2012 debuteerde hij zeer succesvol als operadirigent bij Opera Zuid. Ivan Meylemans is, naast zijn activiteiten in de symfonische wereld, trouw gebleven aan zijn muzikale roots in de blaasmuziek. Hij is al ruim 15 jaar dirigent van Fanfare Kempenbloei.
NJFO
Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) is hét vlaggenschip van de Nederlandse fanfarecultuur. De muzikanten van het NJFO bestaan uit jonge muzikanten tussen de 15 en 25 jaar waaronder zeer getalenteerde amateurs en conservatoriumstudenten.
De afgelopen decennia, waarbij 25 jaar onder leiding van Phiebe Bakker, verrichtte het NJFO pionierswerk op het gebied van talentontwikkeling en repertoirevernieuwing. Sinds 1989 staat het orkest onder leiding van Danny Oosterman. Het orkest heeft inmiddels een tiental CD’s uitgebracht, met zowel uitdagende als eigentijdse repertoire als met eenvoudiger composities die voor amateurorkesten als voorbeeld kunnen dienen.
Het lidmaatschap van het NJFO staat voor vele tientallen jongeren voor onuitwisbare herinneringen. De mentaliteit tijdens repetitie-weekenden, tournees of workshops is bijzonder, iedereen stimuleert elkaar om het beste uit zichzelf te halen, zowel op muzikaal als op persoonlijk gebied. Het fanfareorkest is sinds korte tijd opgenomen in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed.
Danny Oosterman, dirigent
Danny Oosterman (1957) studeerde trompet, klarinet en harmonie- en fanfaredirectie aan het Utrechts Conservatorium. Hij geeft sinds 1975 met groot succes leiding aan orkesten op het hoogste niveau en behaalde hiermee uitstekende resultaten tijdens nationale en internationale muziekwedstrijden. Danny is docent hafa-directie aan het Conservatorium van Amsterdam en Utrechts Conservatorium. Daarnaast is hij een veelgevraagd jurylid voor muziekwedstrijden. Als arrangeur is Danny verantwoordelijk voor talloze transcripties. In 2006 ontving hij de Piebe Bakker Award, een landelijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de opleiding van jonge musici.
Solisten:
Fréderick Franssen – hoorn
Fréderick Franssen (1977) is hoornist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde hoorn bij de bekende hoornpedagoog Erich Penzel en orkestdirectie bij Jan Stulen aan het Conservatorium Maastricht waar hij in 2002 cum laude afstudeerde. Fréderick speelde eerder
o.a. bij het Rundfunk Sinfonie Orchester Berlin. Ook maakte hij deel uit van het Gustav Mahler Jugend Orchester, waar hij speelde met dirigenten als Claudio Abbado, Seiji Osawa en Pierre Boulez. Fréderick treedt ook op als solist en speelt daarnaast regelmatig kamermuziek. Verder is hij werkzaam als gastdirigent. Fréderick nam met zijn collega’s van het Radio Filharmonisch Orkest, een solo album op met de hoornconcerten van Christoph Förster, Carl Heinrich Graun en Johann Joachim Quantz. Sinds 2017 is hij hoofdvakdocent hoorn aan het conservatorium Tilburg (Fontys hogeschool voor de kunsten).
Marlies Callebert – hoorn
Marlies Callebert behaalde haar bachelor hoorn in Gent bij Rik Vercruysse en vervolledigt momenteel haar master aan Fontys Academie of the Arts in Tilburg bij Hans van der Zanden. Daarnaast volgt ze ook regelmatig les bij Froydis Ree Wekre. Marlies kreeg reeds de kans om in verschillende professionele orkesten te spelen waaronder solo-hoorn in Brussels Philharmonic, Nationaal orkest van België en Bergische Symphoniker in Duitsland.
Rodin Rosendahl – euphonium
Rodin Rosendahl (1992) studeerde bij Perry Hoogendijk aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij zowel zijn bachelor- als zijn masterdiploma behaalde. Daarnaast volgde hij lessen bij euphoniumvirtuoos Steven Mead. Sinds 2017 is Rodin euphoniumspeler van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Ook heeft hij diverse malen geremplaceerd bij diverse symfonieorkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Rodin is docent euphonium verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
Jeroen Schippers – trompet
Op 7-jarige leeftijd begon Jeroen met trompet spelen bij harmonie ‘Wilhelmina’ Glanerbrug. Nadat hij de vooropleiding aan het Conservatorium in Enschede had gevolgd, vertrok Jeroen naar het Codarts Conservatorium in Rotterdam, waar hij zijn bachelor en master behaalde. Sinds 2002 heeft Jeroen geremplaceerd bij vele symfonieorkesten en ensembles in binnen- en buitenland en in 2006 kreeg Jeroen een vaste aanstelling bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waar hij sinds 2012 solo-trompettist is.